måndag, oktober 13, 2008

En del pratar om rättvisa

Men om jag ska vara ärlig har jag aldrig förstått vad de där (ny)liberalerna menar med rättvisa, men jag är säker på att det finns nån som vill förklara. Wikipedia förklarar rättvisa,

Rättvisa är ett etiskt begrepp som innebär normen att följden av handlingar, egenskaper eller förhållanden är moraliskt rätt, rättsinning och rättfärdig med beaktande av den som berörs av handlingarna, egenskaperna eller förhållandena.

Låter ju lagom luddig och sen står det nåt om distributiv rättvisa,

Distributiv rättvisa menar hur något – nyttigheter, pengar, etc. – fördelas i en viss population.

Och det är väl kanske här som vi är lite oense, tror jag. MUF menar ju att skatt är stöld och det tycker jag är lite konstigt, eller menar dom att dom aldrig kommer att bli sjuka, få barn eller bli arbetslösa? Man kan ju lika gärna hävda att skatt är en framtidsinvestering. Jag struntar väl i alla andra, jag vill inte gå å oroa mej över vad som kommer att hända om jag blir sjuk, arbetslös (vilket jag i princip redan är) eller mot alla förmodan får barn (om jag får total hjärnsläpp nångång), och därför betalar jag mer än gärna skatt. Det är liksom frihet för mej att inte behöva gå runt och oroa mej i onödan då producerar jag även bättre och produktion är nåt som liberaler tycker om, tror jag. Sen om folk är dumma i huvudet och vill betala extra för privat vård eller skola eller liknande så får dom väl göra det, det blir ju bara kortare vårdköer då för oss andra, men det får dom väl göra utöver skatten, inte istället för. Om inte annat så får dom väl sätta upp det på sitt karmakonto, se det som en god gärning att hjälpa oss fattigpack också, vi som inte har råd med privata alternativ. För grejen är att det finns inte "riktig solidaritet" det finns bara solidaritet och det ordet precis som ordet rättvisa är varken höger eller vänster, de är bara mänskliga.

Och så såg jag att ledarbloggen på svd.se har fler borgerliga slagord och tänka sig, de är lika dåliga som de tidigare, eller som Emil sa, "vi i högern har verkligen ingen fantasi". Men jag kan erbjuda mej, min socialism till trots, eller kanske just för att jag är socialist och solidarisk och tror på att hjälpa de som behöver hjälp, att hjälpa högern att komma på några bra slagord, jag kan också hjälpa ungdomsförbunden med att komma på roliga och inte intetsägande statements. Jag är kreativ, potttränad och ganska snäll. Högern kan projektanställa mej, bara jag får tillräcklig hög lön så jag kan betala mycket i skatt så är jag nöjd!

Uppdatering: Alltså, MUF var bara ett exempel på högerpolitik, jag vet inte om de räknas som liberaler, antagligen inte, jag vet inte och jag bryr mej knappt heller, om jag ska vara ärlig. Dom får definiera sig själva, jag har nog med att definiera mej själv.