måndag, december 01, 2008

Vuxenansvar, WTF?

Borde inte vuxenansvaret i skolan innebära att de vuxna ansvarar för att ungarna ska bli bättre människor, inte se till att könsnormerna gjuts i betong? Borde inte vuxenansvaret vara att lyssna på eleverna som bevisligen röstade fram en kille, inte föräldrar och personal, det är väl inte deras luciatåg, eller? Egentligen är det här en skitsak som egentligen inte borde vara en så himla stor grej och det irriterar mej att det är så här. Jag har bättre saker för mej än att bli upprörd över ett jäkla luciatåg. Men va fan, liksom, det är ju just det som är grejen, ett luciatåg är ingen stor grej så varför inte börja med att luckra upp könsnormerna där? Hur svårt kan det vara?

4 kommentarer:

Unknown sa...

"Luckra upp könsnormerna" i luciatåget? Vilket syfte utöver det rent symboliska kan det tänkas ha? Att irritera människor?
Lucia var en kvinna, punkt. Vari ligger det farliga i att låta den här typen av traditioner göras som de alltid gjort? Måste varenda jävla aspekt av livet, vår historia och allt vi gör bli ett slagfält för rabiata feminister med moralpanik?
Och vari ligger det konstiga att rektorn kör över eleverna? Sånt händer hela tiden; klart att hon måste få bestämma det är ju faktiskt hennes yrke, elever har om något för stort inflytande, och skolan är ingen demokrati.

Sarha sa...

Men varför har man då överhuvudtaget omröstning om vem som ska vara lucia, om elevernas val inte respekteras? Är inte det slöseri med både tid, energi och resurser? Och luciafriandet för mej handlar mer om ljus än vem som bär ljuset, fast det är kanske bara jag... Jag är tomte dessutom på julen, trots att jag är tjej och ett år var jag även pepparkaksgubbe i ett luciatåg, jag antar att det gör mej queer, whatever...

David sa...

@Gustav:
Du skriver att Lucia var en kvinna. Sant, men Lucia var faktiskt också italienska och mörkhårig. Detta skulle innebära att vi inte skulle kunna ha några blonda och blåögda Lucior, eftersom de helt tydligt bryter mot originalet.

Sarha sa...

@David: word!