söndag, april 19, 2009

Jag är kluven

Jag läste artikeln på dn.se igår om Piratpartiets medlemsboom efter tpb-domen, bl.a. skriver de om att det är mest såna med snopp med i partiet,

Men den kvinnliga representationen i Piratpartiet är skral. Över nio av tio är män.

- Katastrofalt jättedålig! Eller, ja, det är ju kul att alla dessa män är medlemmar. Men vi vill nå fler kvinnor.

Men det är kanske inte så konstigt att det är mest snoppbärare i partiet. Personligen är det inte ipred eller FRA som begränsar mej mest i mitt liv, det finns något som begränsar mej varje vecka, varje dag, varje timme, varje jävla minut mycket mer, nämligen ojämlikheten mellan könen. Att alltid bli ifrågasatt utifrån mitt kön, att hela tiden vara tvungen att förhålla sig till sitt kön, att inte få vara den man är så som man är. För som tjej måste man alltid se upp vem man går hem med, vad man säger, vad man har på sig, vilka sexuella erfarenheter man har, vilken väg man tar hem osv, allt kan ligga en i farten om man blir våldtagen. Eller att man alltid anses vara svag, hur många gånger har inte jag hört "Du är starkare än du ser ut!" och hur många gånger har jag inte blivit ignorerad i skolan eftersom jag är tjej och tjejer inte kan göra film? Det är visst en universell lag, däremot kan vi vara framför kameran, som eyecandy. Eller när jag säger att jag skulle vilja lära mej mer webbdesignkodning, samma skepticism, eller bara pratar om datorer rent allmänt, som att killar kan mer om datorer eller bilar för den sakens skull, än tjejer bara för att de är killar. Listan kan göras hur lång som helst, även listan på hur killar blir ifrågasatta för att de är killar.


För egentligen är det ju bara integritet, jag vill ha, både på internet och i den fysiska världen. Tänk om Piratpartiet kunde gå ihop med Feministiskt Initiativ, det är faktiskt ett parti jag inte skulle tveka att rösta på!

Egen integritet: En känsla av okränkbar rätt till vad en individ uppfattar som sin egen personlighetssfär dvs. den del av sitt liv som personen själv kan bestämma över och ha fredad (tankar, känslor, tro, egen kropp, sina saker, eget utrymme, etc)...

...I lagen verkar det inte göras någon distinktion mellan begreppen brott, kränkningar, intrång och överträdelser mot den personlig integriteten. ”Personlig integritet” likställs ofta med: integritet, privat sfär, enskild sfär, personlighetssfär, privatliv osv. Vad som än menas med begreppet i rättsliga sammanhang används det till att precisera vad den enskilde har rätt att få skydd till. Det skydd som staten kan erbjuda sammanfaller inte nödvändigtvis med det skydd som den enskilde har behov av och förväntar sig att få.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Jag sympatiserar väldigt mycket med din syn på integritet och hur ditt kön begränsar dig i vardagen. Man kan inte säga annat än att den frågan behöver få utrymme i politiken och debatten, men kanske allra främst i vardagslivet - i relationen mellan vanliga människor.

Jag klassar mig själv som feminist, och skulle gärna se ett starkare ställningstagande i icke-diskrimineringsfrågor från pp.

Tyvärr är F! alldeles för mycket vänster för att fungera med pp. pps existens bygger på att avhålla sig från fördelningspolitik. Kanske kunde F! lära sig av det.

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Sami sa...

Kan inte annat än hålla med Mikael ovan. Jag är liberal och lägger min röst på PP. Jag har vänner som varit vänster och lägger sin röst på PP. FI är vänsterfeministiskt, och inte feministiskt. Det finns feminister bland liberaler också, men det är inte samma sak som FI.

Victoria sa...

Om det kan vara till glädje så är jag tjej iaf.. och jag har gått med pga att samhället blivit otroligt skevt idag.. det kommer bli värsta stasi-samhället snart, dom vill begränsa allt vi gör på internet och i verkligheten. Vill förbjuda bloggar osv pga att folk nu får yttra sig om vad dom vill, och det vill dom ju inte ska vara tillåtet.

Snart blir man väl straffad bara man säger fel sak..

Sen så är ju allt annat åt helvete fel också.. döma personer som tillhandahåller en tjänst till värre straff än mördare och våldtäktsmän osv.

Då borde ica och ikea och clas ohlsons eller dom som tillverkar moraknivar dömas till medhjälp i brott, då knivar som säljs kan användas i fel syfte.. då kan praktiskt taget vem som helst dömas hur som helst. Ett sånt samhälle har vi börjat få nu.

Så ja, jag ska försöka dra med fler av våra vänner också.. men många är inte insatta, tror att det bara handlar om gnäll om fildelning, men det är ju om så mycket mer!

Sarha sa...

Fast då kanske pp är för liberalt för mej, för jag känner mej väldigt mycket vänster, om dock något frihetligt vänster, men ändå. och självklart tror jag inte på allvar på ett sammanslaget PP och Fi, det får väl bli nåt för mitt "nya vänsterparti" som jag ska bilda nåndag...

RikMatts sa...

Jag har sett alltför många som kallat sig feminister, men som i praktiken visat sig vara för mera av övervakning, förbud, kontroll och, i städerna, massor av ljusföroreningar.

Nu får man skilja på feminismen som sådan, och på dess företrädare. Men jag är inte övertygad om att F!:s samhälle är ett Öppet samhälle.

Grå sa...

Hela den där saken med jämlikhet har i stort sett skjutits åt sidan av Piratpartiet (liksom så mycket annat), med lite överraskande resultat. Flera kvinnliga medlemmar har sagt sig bli behandlade som personer snarare än som tjejer.
Jag kan bara anta att detta beror på att kommunikationen till mycket stor utsträckning sker på nätet med alla sina möjligheter till anonymitet och att saker som åsikter, argument, engagemang, och liknande spelar mycket större roll än utseende, social ställning, pengar eller kön.
Jag kan bara beklaga att motsatsen verkar råda i samhället i stort.

Sarha sa...

@Rikmatt: med ljusföroreningar menar du då mer gatubelysning? För det handlar ju mer om säkerhet än kontroll och övervakning. jag hoppas jag förstod dej fel.

@Grå: Absolut är internetkommunikation befriande på så sätt att man inte behöver "vara ett kön" eller en person, man kan ju vara lite som man är.

@Viktoria: Word, btw. Samhället är helt skevt, personligen är jag lite upprörd över att tidelag är lagligt här i Sverige men inte t.ex. fildelning (för att hålla oss till samma tema). Man kan ju tycka vad man vill om tidelag, men frågan är om inte djuren lider mer än upphovsmännen och nöjesindustrin.