söndag, september 21, 2008

För att bli en bra medborgare måste man kunna uttrycka sig också

Gymnasieutredningen vill att man ska ta bort de obligatoriska estetiska ämnena från gymnasieskolan, enligt Anita Ferm som är ansvarig för utredningen finns det ämnen som man absolut måste läsa för att bli en bra medborgare och det är visst inte de estetiska.

Men det finns andra ämnen som vi anser att man absolut måste läsa i gymnasiet för att man ska bli en bra medborgare, få en god utveckling och en förståelse för den värld vi lever i. Men det är en avvägning, som inte är helt lätt att göra.

Jag tycker det verkar lite väl trångsynt av utredningen att tänka så. Grejen är att det bara blir viktigare och viktigare att kunna tänka kreativt i samhället allt eftersom teknik utvecklas och möten mellan olika människor och kulturer blir fler och fler. Alltså man måste kunna uttrycka på många olika sätt idag, fler än för bara 50 år sedan när man jobbade på samma fabrik hela livet och gjorde samma sak hela tiden och träffade samma människor. Man jobbar ju inte riktigt så längre på många områden, man måste kunna tänka blommigt också inte bara fyrkantigt. Visst är det bra att man får chansen att fördjupa sig och välja ämnen efter intresse, det är jag helt klart för men inte att man tar bort de estetiska, det borde finnas utrymme för båda sakerna!

Alltså grejen är ju att man inte tar till sig de teoretiska ämnena lika lätt om man inte får något avbrott ibland, det har ju t.ex. visas sig att unga elever som rör på sig regelbundet i skolan har snabbare inlärning och detsamma gäller när man kommer upp i åldrarna, men istället för att gå och ut och leka i klätterställningen eller springa runt i skolan får man rör på sig genom dans, teater eller höja sina röster i sång eller uttrycka sig genom att brodera korsstygn. Man har ju så mycket att säga i den åldern och många saker kan inte uttryckas i teorier varför ta bort det icke-teoretiska? man kan ju nästan tro att det är Herr Jan Björklund själv som leder utredningen, fast även inom det militära måste man ju kunna tänka kreativt om ryssen skulle anfalla.

Inga kommentarer: