lördag, november 29, 2008

Personliga korståg eller Aftonbladsjournalistik?

Först hade jag ingen aning om vad jag skulle skriva om ikväll, men så kom jag på det! För när jag i torsdags blev anklagad för att låta borgerlig var det i ett sammanhang som handlade om Färgfabriken och Herr Åmans misstänkta privata spenderade av bidragspengar, eller om man läser Aftonbladet så är han redan fälld och dömd och värst av allt är visst att Färgfabriken samtidigt varslar tre anställda. Jag får känslan av att journalisten AAgård för någotslags personligt korståg mot Färgfabriken och jag förstår inte riktigt varför, eller det är klart att Färgfabriken ska granskas precis som alla andra bidragstagande institutioner och personer, men på klassiskt aftonbladsmanér så blir det hela tämligen osakligt. I Aagårds förra artikeln om Färgfabriken Norr krävde han att Färgfabriken skulle förstaligas nu kräver hans kollega Åsa Lindeberg Åmans avgång från kulturrådet.

Jag läste nån vänsterblogg som beskrev Aagård som en ny stjärna på himlen, kommer inte ihåg vilket det var och jag känner mej lite borgerlig. Jag tror att AAgård hatar att det finns privata konsthallar som dessutom drivs av människor som inte är uttalade vänstersympatisörer. Personligen ger jag inte mycket för statliga konsthallar, konsthallar ska vara öppna och kunna snabbt sätta ihop en utställning kring aktuella ämnen och anställa lämpligt folk till detta, allt som statliga institutioner inte kan p.g.a byråkrati och regler. Jag är alltså för privata konsthallar och kommunala men mest gillar de som inte har någon entréavgift!

Om man jämför med andra konsthallar i Stockholm pch Sverige har Färgfarbriken många anställda, och framförallt inte står och faller de med praktikanter. Jag vet flera konsthallar som förlitar sig på praktikanter för att klara av sin verksamhet och jag tycker det är fel, som oavlönad praktikant ska man inte behöva utöva allt det arbetet som de anställda inte vill eller hinner, man ska få meningsfulla uppgifter som man faktiskt lär sig av och som är relevanta för den utbildning eller sysselsättning man vill syssla med i framtiden. Många i min curatorutbildning fick klistra adresslappar på vernissagekort, vakta utställningar, städa etc. under sin praktik, inget som hade med utställningsproduktion att göra överhuvudtaget eller ens var särskilt lärorikt. Färgfabriken blir i det avseendet en drömpraktikplats eftersom det finns tillräckligt med personal där för att praktikanterna ska slippa såna uppgifter. Att de varslar tre anställda är självklart beklagligt men rent procentuellt blir det inte många fler än vad t.ex. Volvo har varslat den senaste månaden...

Summan av kardemumman? Jag har ingen aning om vad Herr Åman har eller inte har gjort har gjort med sina kort men jag vet att Konstrådet har fått de utställningar och projekt de har gett bidrag till, så helt slöseri med skattepengar kan det ju inte vara.

2 kommentarer:

Eklindh sa...

Ja lite småborgerlig har du allt blivit din praktik på Färgfabriken gjorde nog en hel del gott med dig.

Sarha sa...

DET var det värsta jag har hört!!!