fredag, januari 22, 2010

Snacka om att inte se sitt eget ansvar

Timo Räisänen verkar ju vara en klok man, men när jag läser vad han säger i den här artikel angående P3guld-galans gubbträsk, blir jag lite besviken på honom. Problemet med P3Guld-galan är ju inte själva galan, det började ju redan vid nomineringen, redan vid uttagandet av juryn i de olika kategorierna, redan vid bokandet av uppträdande på galan. Och i slutändan/början redan vid skivutgivningen.

Varför inte vara lite mer självkritisk? Argumentet att "Män tar ju mer plats överallt" är inte ett bra argument eftersom det är väl just det som gör att en gala som P3Guld faktiskt skulle kunna göra en skillnad inom musiken. Genom att t.ex. lyfta fram fler tjejer, om inte i vinsterna/nomineringarna så iaf i live-akterna.

Det handlar heller inte om att ta ifrån någon vinnare någon ära, de som vann var alla värdiga vinnare.

Men det handlar om att ifrågasätta ett maktsystem som blev så tydligt just på denna musikgala Det maktsystemet har du, Timo, lika stort ansvar som jag att försöka ändra på, genom att vara självkritisk, genom att ifrågasätta.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Och vad exakt har kön med saken att göra?

Sarha sa...

Inget, men inbyggda normer och annat skit har desto mer med saken att göra.

Och det hela handlar väl mest om att inte ens beklaga eller vara kritisk mot att det ser ut som det som, inte bara i musikindustrin med kön och maktstrukturer.