lördag, februari 21, 2009

Jag ville se en film idag

Så jag laddade ner en som jag har varit nyfiken på sedan Oscarsnomineringarna blev offentliga förra månaden, "Waltz with Bashir". Jag visste ju att det inte rörde sig om en komedi eller något lättsmält, tvärtom. Det är en animerad dokumentär av en israelitisk filmare och f.d. soldat och handlar om kriget i Libanon i början av 80-talet.

Jag blev så berörd av filmen och grät som ett litet barn, såklart. Jag vet att chanserna att den vinner någon Oscars är ganska små, för på ett plan så anses den väl inom vissa grupper vara alldelese politisk för att vinna en sådan. Men den är absolut sevärd, till och med värd att betala för och titta på bio och i dessa tider säger det ganska mycket. :)

En sak som stör mej dock är när jag läser kommentarer på youtube, eller varför inte på svd.se, är den helt störda och helt onyanserade "antisemitism-argumenten", alltså allt som överhuvudtaget ifrågasätter Israel är antisemitism, det spelar liksom ingen roll om vad det är. Äter man inte Sharon-frukt så är det också ett tecken på antisemitism, typ. Helt stört. För grejen är att den här filmen skulle lika gärna kunna ha utspelat sig i Rwanda, Kosovo eller på andra ställen där det har förekomit masakrar och folk har stått bervid och tittat på. Det handlar egentligen inte om varken Israel eller Libanon, det handlar om moral, krigets påverkan på männsikor och vilket ansvar har man egentligen när man ser att fel begås och oskyldiga drabbas.

3 kommentarer:

Martin sa...

Låter som man borde se den... :)

Anonym sa...

Du har helt rätt! Sjukt att bli kallad antisemit bara för att man kritiserar israels folkmord och krigsförbrytelser mot civila palestinier!

Sarha sa...

Jag tror att man måste skilja mellan Israel som stat och deras politik och judendomen som religion. Lika väl måste man skilja mellan människor och deras handlingar, man måste kunna kritisera länders politik och människors handlingar utan att kritisera människorna i sig liksom.