måndag, februari 08, 2010

Jag kan vara den enda människan som går igång på sånt här

Men faktum är att jag tycker att Cementa-fabriken är en av Skövdes absolut snyggaste byggnader! Jag menar hur kan man inte tycka om sånt här? Och jag gillar många av betongförorterna också, trots att jag tycker att Bredäng är en av Stockholms allra ledsnaste förort, men det berodde mest på att husen var/är i behov av renoveringar. De såg så ledsna och slitna ut. Fast de förorterna jag har varit i här i Göteborg har varit lite väl trista, jag menar, bara för att husen är av betong behöver ju inte maren vara täckt av det också! Nu har jag mest bara gått runt i Hjällbo, kanske är det mer grönt eller åtminstnone inte asfalt och betong överallt på marken i andra förorter här i stan. Någongång ska jag ta spårvagnen och inspektera andra delar än Hisingen.

Det jag skulle komma fram till är att jag faktiskt gillar det här också! Jag tycker det är rätt snyggt faktiskt, inte det minsta skrämmande och som sagt vad tycker jag inte att miljonprojekt måste vara en dålig grej. Det kanske rent av behövs fler såna byggnader i en stad som Göteborg? Byggnader som förenar nytta med estetik, för det var ju egentligen inget fel på själva idén med miljonprojekt, det kanske brast ibland i utörandet och ibland tog ivern över att bygga effektivt lite väl överhand och man glämde bort det gröna, det som får männsikor att känna sig levande. Fast jag tror att vi har kommit så långt att vi faktiskt kan balansera nyttan med effektiviteten, med estetiken nu. En stad är en stad och en landsbyggd är en landsbyggd och vi kan inte hålla på att mesa längre.

Jag ser fram emot en ny version av miljonprogrammet, miljonprogram 2.0, som handlar mer om att kombinera smart stadsplanering med funktionalitet och förtätning. Göra staden till stad och skippa att bygga runt motorvägarna, som man har gjort i t.ex. Stockholm och här i Göteborg. Miljonprogram 2.0 hoppas jag ska handla om att bygga ihop staden, läka såren som motorvägarna åsakar, de är ju rätt infekterade nuför tiden, med segregation och bilberoende.

Annars har jag mest bara fastnat i den här boken ikväll, men nu är det faktiskt snart dags att sova...

3 kommentarer:

Oa sa...

Men visst är cementverk vackra... Moderna slott.

Anonym sa...

Googla fram bilder på Sparta i Lund. Där har du en koloss. Även universitetsjukhuset här känns väldigt...öh...tungt. Tänk också på att detta då är bostäder och sjukhus, alltså INGET cementverk i den bemärkelsen, men väl i en annan. /Pernilla

Sarha sa...

hehehe, ja, det blir ju lätt lite SOVJET-känsla över såna byggnader, men jag kan ändå se charmen i det där superfunktionella, kunde bara önska att de ha tänkt lite mer färg och lite mer grönt...