Jan Björklund motiverar beslutet att ge studentkårerna endast 100 kr/student istället för 300 kr som var utredarens förslag med att studentkårerna ska locka fler frivilliga medlemmar med olika aktiviteter såsom pubar. Men det är ju helt underbart, nu kan ju studenterna supa ännu mer med gott samvete, om de gör det på kåren, vill säga. Ju mer de dricker ju bättre utbildning få de... Ja, så måste det ju bli. Det är verkligen ett bra beslut att avskaffa kårobligatoriet men med urdåliga förslag på hur det ska gå till som inte främjar studentlivet det minsta!
Jag är glad att jag inte längre är en aktiv student, det var slitsamt redan då, nu känns det som rena dödstöten för den sociala biten av studentlivet, ni vet den då man skaffar framtida kontakter och erfarenheter. Nu får man läsa sig till socialkompetens istället, och supa till sig den också, förstås, för man träffar ju så många trevliga människor när man är full, menar jag. Allt för att höja kvalitén på sina studier.
Det var inte riktigt så här jag hade tänkt mej när jag propagerade mot kåravgiften...
5 kommentarer:
Men hallå, livet är väl annat än kåren! Jag har som "tant" = +45 läst in en ekonomexamen på deltid, distans och kvällar. Kan vi vara mellan 5 och 10 % av studenterna som läser så och som har -0,00% nytta av kåren?
Äh studenter kan väl inte supa o knulla runt mer än vad som görs nu.
Anonym, jag tror du missade poängen. Avskaffandet av den obligatoriska kåravgiften är något som både du, bloggaren och jag tycker är bra. Vad som inte är bra enligt bloggaren är att kårerna får så litet bidrag som kompensation. Jag håller med, det är idiotiskt att tvinga någon att vara med i något och dessutom betala för det och även om tvånget nu "försvunnit" så kommer kårerna att tvingas till sidoverksamheter för att tjäna extra pengar. Enligt mig ska man inte ens kunna vara med i en kår mot en avgift, de skall finansieras enbart av bidragen.
Jag förstår inte att alla associerar kåren endast med supande.
Kåren bedriver verksamhet så som studiebevakning, arbetsförberedande verksamhet (arbetsmarknadsdagar m.m.) och hjälper studenter som känner sig orättvist behandlade av universitetet osv osv. Sedan så anordnar kårerna också fester men dessa brukar vara nollbudgeterade, iaf där jag studerar, så det är fel att säga att kårpengarna endast går till supande.
Mycket verksamhet som ingen märker då allting flyter på genomförs av kåraktiva. Därför förstår jag om bl a distanskursaren i tidigare inlägg inte känner behov av att vara med i kåren då hon troligtvis inte råkat ut för några bekymmer som konfronteras på plats av kårerna.
Jag tycker att det är synd att man även på universiteten förväntas klara sig själv om man känner sig felaktigt behandlad.
Javisst är livet mer än kårpuben, men enligt förslaget som röstades igenom ska ju t.ex. kårpuben vara med och finansiera studentkårens övriga service, t.ex. dagis på sina håll, öppettider, utbildningsbevakning etc. I Skövde hade studentkåren också hand om förhandlingarna med skövdebostäder om studentbostäderna, jag tror inte det är helt ovanligt.
Själv var jag aktiv i spex, studentradio, studentTV m.m., allt sånt var också beroende av studentkåren, trots att det till stor del sponsrades av företag. Men i små städer finns det inte hur många företagare som helst som kan stödja studentlivet och det är många som vill ha del av kakan. jag är rädd att många av de kontaktytorna och möjligheterna till att praktiskt använda sig av det man lärt sig i sin utbildning kommer också att försvinna. På många håll har de redan dött och då har obligatoriet inte ens avskaffas än.
Och jag håller med om att som distansstudent så blir kåren mer som något abstrakt, tills man behöver ha hjälp...
Jag är jätte emot kåravgiften, men jag tycker att regeringen har gjort det lite för lätt för sig och kanske inte riktigt tänkt på konsekvenserna för studenterna.
Skicka en kommentar