Det suger verkligen att vara människa och det verkar inte bli bättre med tiden!
onsdag, februari 04, 2009
De sista semlorna
De tre sista semlebullarna gick åt i förgår. Och nej, ni behöver inte vara oroliga, jag åt bara två av tre, den tredje fick min bror. Fyllningen är vaniljkräm och jag ska nog baka en ny sats bullar i veckan eller nästa.
mandelmassa kan du ju göra själv, eller man brukar väl göra mandelmassan själv? man blandar ju inkråmet av bullarna med grejs... jag tror att de flesta semle-recepten också innehåller recept på hur man gör mandelmassa, tror jag. Du kan ju kolla, om du vill. :)
jag hittade ett superenkelt recept i en av mina kakböcker,
Skålla och mal 200g mandel. Blanda ner ca 1 dl florsocker och 1 dl strösocker. Tillsätt lite vatten, grädde eller mjölk tills det får den rätta konsistensens.
Har man en mixer är det allra enklast är att köra sockret och mandeln i mixern tills den är finmald, och sen tillsätta vätska tills det får rätt konsistens (det räcker med några droppar).
Min mamma brukar också blanda in inkråmet av bullen, men jag antar att det är för att dryga ut det lite också. Bara att baka semlor nu!
Ja, jag har faktiskt kollat upp det där med hemmagjord mandelmassa och det verkar ju inte svårt alls. Skulle inte förvåna mig om jag faktiskt gjort mandelmassa hemma i min barndom någongång... *funderar* Problemet är nu istället att jag antingen måste skaffa mig en matberedare eller mixer av något slag alternativt en mandelkvarn...
Dessutom finns det en överhängande risk att jag äter hur många semlor som helst om jag sätter igång att baka en massa semlebullar och göra mandelmassa. Inte bra för min komma-i-form-regim.
Fick ett mail häromdagen från en svensk dam som har ett café i Toronto. Hon serverar semlor ända fram till påsk!! Yay! Det är nog det bästa alternativet just nu. EN semla - eller kanske två - och spara in på kalorierna. :(
jag brukar alltid säga, även att vara tjock är en sorts form! :) men jo, problemet med semlor är att man äter många på en gång, men man kan ju göra de lite mindre feta, med t.ex. mosad banan istället för mandelmassa och någon slags fettsnål grädde, fast jag tycker faktiskt att man lika gärna kan strunta i semlor isf, det är liksom som smörgåstårtor, de är godast när de är fetast, liksom... Fast min mammas smörgåstårta är iofs mycket godare gjort på light-produkter, men hur kom jag in på smörgåstårtor...
7 kommentarer:
Usch, så sugen jag blir... Har inte lyckats hitta mandelmassa i den här stan, men jag har inte gett upp än!!
mandelmassa kan du ju göra själv, eller man brukar väl göra mandelmassan själv? man blandar ju inkråmet av bullarna med grejs... jag tror att de flesta semle-recepten också innehåller recept på hur man gör mandelmassa, tror jag. Du kan ju kolla, om du vill. :)
jag hittade ett superenkelt recept i en av mina kakböcker,
Skålla och mal 200g mandel.
Blanda ner ca 1 dl florsocker och 1 dl strösocker.
Tillsätt lite vatten, grädde eller mjölk tills det får den rätta konsistensens.
Har man en mixer är det allra enklast är att köra sockret och mandeln i mixern tills den är finmald, och sen tillsätta vätska tills det får rätt konsistens (det räcker med några droppar).
Min mamma brukar också blanda in inkråmet av bullen, men jag antar att det är för att dryga ut det lite också. Bara att baka semlor nu!
Ja, jag har faktiskt kollat upp det där med hemmagjord mandelmassa och det verkar ju inte svårt alls. Skulle inte förvåna mig om jag faktiskt gjort mandelmassa hemma i min barndom någongång... *funderar*
Problemet är nu istället att jag antingen måste skaffa mig en matberedare eller mixer av något slag alternativt en mandelkvarn...
Dessutom finns det en överhängande risk att jag äter hur många semlor som helst om jag sätter igång att baka en massa semlebullar och göra mandelmassa. Inte bra för min komma-i-form-regim.
Fick ett mail häromdagen från en svensk dam som har ett café i Toronto. Hon serverar semlor ända fram till påsk!! Yay! Det är nog det bästa alternativet just nu. EN semla - eller kanske två - och spara in på kalorierna. :(
jag brukar alltid säga, även att vara tjock är en sorts form! :) men jo, problemet med semlor är att man äter många på en gång, men man kan ju göra de lite mindre feta, med t.ex. mosad banan istället för mandelmassa och någon slags fettsnål grädde, fast jag tycker faktiskt att man lika gärna kan strunta i semlor isf, det är liksom som smörgåstårtor, de är godast när de är fetast, liksom... Fast min mammas smörgåstårta är iofs mycket godare gjort på light-produkter, men hur kom jag in på smörgåstårtor...
jag svamlar, helt uppenbart. :)
Semla utan mandelmassa? Nä, det fungerar inte! Mandelmassan är ju det gottigaste!
Skicka en kommentar