Igår var det några från Drivhuset här i stan och föreläste för oss i skolan, de pratade mycket om lönsamhet och att om en affärsidé inte var lönsam var den inget att satsa på. Problemet är väl bara att med den utgångspunkten är ingen fri konst något att satsa på eftersom den väldigt sällan är lönsam (har man tur kan man ha en heltidstjänst delad på fyra och gå plus minus noll med hjälp av en massa bidrag) dessutom är det en stenhård konkurrens från institutionerna som har en hel stadsbudget i ryggen. Hur ska man utveckla en verksamhet som inte är lönsam? Ska man ens utveckla en sådan? Den kan ju bli lönsam efter ett tag...
I skolan håller vi på att utveckla projektidéer, som vi antingen ska skriva en affärsidé om eller en projektbeskrivning. Min grupp har en idé om ett utställningsevent/mötesforum för fotografer, filmare, 3D-animatörer etc. En total förlustaffär, egentligen, oavsett hur höga inträdesavgifter eller hur mycket svartsprit vi säljer gå vi back, om vi inte får en massa bidrag och sponsring. Om vi skulle vara en verksamhet som verkligen satsade på att utveckla den här. Eller så gör vi bara med de resurser vi har, dvs. inga alls och resultatet blir därefter också. För hur ska man kunna göra proffesionella saker utan resurser? Och för att få resurser måste man i princip vara proffesionell, enligt svensk kulturpolitik. Det är nämligen ganska svårt för nyetablerade att få bidrag, speciellt verksamhetsbidrag, om man skulle vilja jobba mer långsiktigt. För man slåss med de aktörerna som har fått verksamhetsbidrag i 1000 år och som har blivit etablerade, semi-instutitioner.
Att hävda sig är svårt, speciellt om man fortfarande lever i villfarelsen om att man som konstnär ska ägna hela sin tid åt att vara kreativ. Och som kulturminister skjuter man sig i foten om man enbart lägger vikt vid bevarandet av kulturarvet och pratar om entreprenörskap inom den s.k. kultur/upplevelseindustrin. Framtidens kulturarv är nämligen inte nödvändigtvis lönsam, bör den ens vara lönsam?
Konstnären är död, länge leve konsten!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar